Mám rada sušené figy. Ďalší naj naj naj zážitok z cesty po Francúzsku bola slnkom prehriata šťavnatá figa odtrhnutá priamo zo stromu. Dnes už to nie je až taká zvláštnosť, „živé“ figy dostať sem tam v zelovoci. No ale ten dotyk slnečný, ten im chýba :)
Čomu sa v týchto končinách nedá odolať je aj Camembert, olivové bagetky a samozrejme olivy:
V malých miestnych obchodíkoch často majú aj olivy nakladané vo veľkých drevených sudoch, kúpite si, koľko sa vám zažiada. V jednom obchodíku v údolí Verdonu nám milý ujko s úsmevom a bezostyšne predal olivky, ktorých chuť bola plesnivá. Tak radšej ochutnajte dopredu jednu olivku, kým kúpite :)
Jablkový cidre – jablkový mušt. Je to slabo alkoholický bublinkový nápoj. Dal by sa prirovnať k pivu, ale nie je horký, je mňam. Tak isto musíte skúsiť pastis, anízový alkohol belavej farby. Chutí ako pelendrekové cukríky, tak sa zdá, že by sa ho dalo vypiť veľa, no je to 40% alkohol.
A samozrejme do prímorských oblastí patria dary mora. Priznám bez mučenia, toto nie je moja parketa. Môj muž je však nadšený ochutnávač a vychutnávač.
Ako suvenír predávajú všade levanduľové cukríky. Človek by si myslel, že budú tuhé ako naše hašlerky, či mentolky. Sú sladké s vôňou levandule. Čosi im podľa mňa chýba :) Mužova mama tento rok robila levanduľový sirup. Pripomenul mi tieto cukríky, bol fialkový, sladký a na jazyku voňavo levanduľový. Zhodli sme sa, že čosi mu k sviežemu letnému nápoju chýbalo – kyslosť, alebo mentolová tuhosť…
Nuž, za tých 9 rokov sa dosť zmenilo a všetko dostať všade, minule bola u nás vo „veľkom obchode“ ochutnávka a promo akcia na cidre, camembert a morské potvory tiež dávno nie sú ničím zvláštnym…